luni, 3 februarie 2014

Gheisa din Shinkansen


  Evenimentul de la Universitatea Romano-Americana a avut o atmosfera protocolara intr-un cadru protocolar si pe buna dreptate, avandu-i printre noi pe D-l. Aurelian Neagu, director al Direcției Asia Pacific din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și doamna lector univ. dr. Magda Ciubăncan. Doua persoane si personalitati de a caror prezenta si simplitate pot spune ca m-am bucurat pe deplin. Trebuie sa precizez neaparat ca de fapt atmosfera a fost ulterior destinsa de Aurelian si Magda, am folosit prenumele ca sa intelegeti la ce ma refer!
Un eveniment care este la a-III-a editie si care a adus in sala foarte multi tineri interesati de traditia Japoneza, fiindca despre asta s-a vorbit, iar intr-o introspectie extrovertita D-l. Neagu a reusit sa creioneze foarte frumos,  Japonia traita de un european, care a mai si avut acces la toate nivelurile societatii japoneze, ajutandu-ne sa intelegem ce inseamna pentru Japonia si pentru Japonezi, traditia si de ce tin asa de mul la traditie.
   Presarata cu diverse nume de la fostul ambasador Kanji Tzu-shima la perioada meiji, de la yui-no ceremonia dinaintea nuntii propiuzise la hakama (pantaloni largi ce sunt purtati pe sub kimono), sau de la nakudo casatoria de un anumit tip pana la Su dai gomi ( nu stiu daca am scris bine, dar inseamna sot pensionat), a reusit sa ne teleporteze in autenticitatea unei natiuni cu totul si cu totul diferita.
Si binenteles ca principala tema a fost pastrarea traditiei ajungand cu firul povestirilor pana la casatoria care tine cont de situatia materiala a celor doi,aceasta cerinta  pornind de la niste principii sanatoase zic ei, unul dintre ele fiind ca Japonezii inteleg notiunea de dragoste altfel decat noi occidentali, si ca pornesc de la premisa ca totul se educa si se invata prin traditie si discipina. O parte dintre noi au fost de acord, o alta parte nu prea si altii nu au avut nici-o parere, dar asa este peste tot. Cert este ca mai departe D-na Cuibancan ne-a ajutat cu inteventiile sale care erau exact din zona in care ii lipseau  D-lui  Neagu si care ne-a facut sa nu ne mai simtim niste ciudati normali J
Ce mi-a atras atentia in mod deosebit a fost insa, partea in care ei, Japonezi, inteleg sa abordeze  si sa devina mai deschisi la nou, fara sa-si piarda traditia, la care ei tin foarte mul, si care pe buna dreptate i-a adus in punctul in care sunt astazi. Filmuletul prezentat, o reclama comerciala, arata cum (actor american arhicunoscut Tommy Lee Jones ),  reuseste sa imbine traditia japoneze cu noua bautura,  si ideea este ca poti sa fi deschis la nou dar respectand  traditia....uimitor cata ingeniozitate au. http://www.tare.ro/user-jcvdude/5499344-tommy-lee-jones-in-reclama-japoneza-suntory
   Ca sa inchei intr-o nota distractiva dar plina de bun simt, asa cum ii caracterizeaza si pe Japonezi este invitatia de a dormi  ( a se intelege ce trebuie) impreuna...barbatul o invita pe sotie sa ii pregateasca dejunul pentru a – II –a zi, foarte frumos.
Principiul Japonez prin care ei separa cele doua stari de spirit Honne si Tatemae, apar intr-o nuanta ciudata creata de necesitatea unei rezistente care sa sustina traditia, pe de-o parte si pe de cealalta parte nevoia de fi perceputi ca un popor respectuos, nu ca nu ar fi dar...
  Asa ca pot recomand sa apreciatzi un Japonez cat vreti voi de mult, sa il tratati cu respectul cu care ati vrea sa fiti tratat, dar sa nu aveti incredere in el niciodata ... fiindca pentru un Japonez intotdeauan veti fi un Gaigin...chiar si in tara voastra!

Iti doresc sa fi iubit mai mult decat ieri si mai putin decat maine!

By Bazarul Minciunilor

Poti sa lasi un comentariu daca simti...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu